Szorongás, agresszió kezelése

Társas készség fejlesztés

Milyen problémákra nyújthat megoldást?

A gyermek szorong, frusztrált vagy agresszív, és ez megnehezíti a kapcsolatát más gyerekekkel, felnőttekkel, zavarja a mindennapokban. Nehezen találja fel magát társas helyzetekben, nem tud megfelelő kapcsolatot teremteni a kortársaival, magányos. Viselkedése hátráltatja a fejlődésben, sok kudarc éri, panaszkodnak rá, kezdi magát rossznak megélni, kerüli a konfliktust, lemond a céljairól.

A fejlesztő program állomásai:

Probléma feltárása és fejlesztési terv készítése

  • Gyermek megfigyelése más gyerekekkel játékhelyzetben (60 perc)
  • Szülői beszélgetés során anamnézis felvétele (60 perc)
  • Egyéni képességek feltárása páros játékhelyzetben (45 perc)
  • Személyre szabott játékos feladatok kidolgozása, heti órarend elkészítése (egy héten belül), egyeztetés a pedagógussal és a szülővel

 

Fejlesztés

  • Fejlesztő foglalkozások pszichológussal, heti több alkalommal (ezek száma a problémától függ)
  • Rendszeres konzultáció a szülővel (díjmentes)

A program akkor hatékony, ha a gyermek családja és az őt napi szinten foglalkoztató pedagógusok is együttműködnek a fejlődés érdekében. Vannak olyan játékok, melyeket kifejezetten otthon, a családtagokkal érdemes játszania a gyereknek, míg más játékos feladatokat nap közben a pedagógussal vagy a fejlesztést végző pszichológussal.

A gyerek kedvelt játéktevékenységeiből, érdeklődési köréből indulunk ki. Az életkorából adódó természetes kíváncsiságot használjuk fel arra, hogy új képességeket sajátítson el. Fokozatosan terheljük, egyéni koncentráló képességének megfelelően. Sok megerősítést, dicséretet kap, ami motiválja a további feladatok elvégzésére. Egy adott képesség fejlesztésére többfajta játékos feladat is alkalmas lehet, így mindig azt a formát választjuk, amely a gyereknek a legjobban tetszik. A gyerek annyit tapasztal, hogy kiemelt figyelmet kap egy felnőttől, akivel érdekes játékokat játszik; kerüljük a címkézést, nem keltünk a gyerekben bűntudatot azért, mert fejlesztésre szorul.

Mit lehet elérni:

érzelmi intelligenciája fejlődik, megérti a társas helyzeteket, személyisége megerősödik, mely hatással van a céltudatos, kitartó viselkedésre és a jó problémamegoldó képességre, magabiztosabb és boldogabb lesz, szívesebben megy közösségbe, barátkozik.

Díjazás:

Probléma feltárása és fejlesztési terv készítése  20.000 Ft

Fejlesztő foglalkozás: 3.000 Ft/alkalom, vagy 10 alkalmas bérlet: 20.000 Ft

Ha a gyermek a ManóLiget Családi napközi és játszóházba jár, a fejlesztő foglalkozások ára egyéni megbeszélés tárgyát képezi.

Időpontok: egyéni megbeszélés alapján. Érdeklődni lehet a 70/573-6000 telefonszámon

Terapeuta:

Rábainé Domszky Zsófia

Pszichológus/óvodapedagógus/művészetterapeuta

 

  • Manóliget családi napközi, játszóház, gyermekfelügyelet, fejlesztés, fejlesztő foglalkozás

  • Mátyásföld, Árpádföld, Sashalom, Cinkota, Rákosszentmihály, Zugló

  • 16. kerület, XVI. kerület, 14. kerület, XIV. kerület, Kerepes, Csömör, Kistarcsa

  • magánbölcsi, magánovi, bölcsőde, óvoda, szülinap, mini, csana, babanapközi. baba, torna, Csiri-biri